Kezdőlap
Bukfenc mozgásfejlesztő ovistorna PDF Nyomtatás E-mail
Foglalkozások

Játékos mozgásfejlesztő torna 3-4 és 5-6 éves gyermekek részére

A játékos mozgásfejlesztő tornán észrevétlenül fejlesztjük a gyerekek kondicionális (erő, állóképesség, gyorsaság) és koordinációs képességeit, a rugalmasságot, az egyensúlyt, a térérzéket, a ritmusérzéket, a szem-kéz, szem-láb koordinációt, valamint a szándékos figyelmet és együttműködő készséget.

A tornán a legegyszerűbb eszköztől kezdve a legkülönlegesebb mozgásfejlesztő eszközök is szerepet kapnak, mint például a labda, a tornabot, a karika, a babzsák, illetve az egyensúlyozó tölcsér, különféle akadálypályák, a billenő rácshinta, a trambulin, az egyensúlyozó libikóka, melyek segítségével változatossá, játékossá és izgalmassá tehetjük az együtt töltött időt.

A mozgásfejlesztő foglalkozás fontosabb részei és hatása a gyermekekre:

 • Testünk megismerése, testrészeink mozgásának irányítása, mozgáskoordináció nagymotoros mozgások fejlesztésével, a társas kapcsolatok kialakítása, szabályokkal való ismerkedés.
 • Izomzat erősítése, a térben való tájékozódás fejlesztése
 • A fejlesztés során a mozgásalapot kiegészítjük egyéb fejlesztő módszerekkel: idő, tér, emlékezet, ritmus, hallás- és beszédészlelés-fejlesztés
 • A speciális mozgásfejlesztő eszközök élvezetes játéklehetőséget és hasznos tapasztalatokat nyújtanak.
 • A tornagyakorlatok segítik a helyes testtartás javítását a gerincoszlop, az izmok és az ízületek megerősítésével, az egyensúly-érzékelés fejlesztéséhez és stabilizálásához.

A foglalkozásokon használt eszközökről:  

 • Babzsák
  Mivel a kisgyerekek örömmel tornáznak kéziszerekkel, ez az eszköz minden foglalkozásunkon szerepel. A babzsák fogása egyszerű, anyagánál fogva jól alkalmazkodik a tenyérhez, továbbá nem túl nehéz, és mégis van súlya. Különböző testhelyzetekben, illetve más szerekkel kombinálva és végeztethetünk vele gyakorlatokat. Kiváló az egyensúlyérzék fejlesztéséhez.
 • Gördülő deszka
  Ezzel a minden irányba elmozduló eszközzel kiválóan fejleszthető a térpercepció és az egyensúlyérzék. Álló, ülő és fekvő helyzetben is használható.
 • Egyensúlyozó tölcsér
  Az eszköz segítségével a gyermek megtapasztalja a bizonytalan egyensúlyi helyzetet és elsajátítja az ahhoz való alkalmazkodást. Sérült, magatartászavaros gyermekeknél a bölcsőben való ringás élményét idézhetik vissza.
 • Akadálypálya
  Az összetett mozgássor elvégeztetésére adnak lehetőséget. Használatuk során a gyermekek megtapasztalják a különböző testhelyzeteket, térirányokat. Ismeretet szereznek testük és a használt eszközök méretének viszonyáról. Fejlődik egyensúlyozó és állóképességük, szem-kéz és szem-láb koordinációjuk. 
 • Trambulin
  Ugráláskor egyensúlyvesztés lép fel, amit a trambulinra való visszaérkezésnél újra meg kell találni. Fejlődik a gyermek vesztibuláris [egyensúlyi] rendszere és erősödik az izomzat.
 • Libikóka
  Lábuk egymás mellé helyezése, a billenési pont érzékelése koncentrációt és egyensúlyozást, valamint szem-láb koordinációt igényel a gyerekektől. 
 • Bújócskacső
  Az önfeledt bújócskázás során észrevétlenül fejlődik a gyermek mozgáskultúrája és térérzékelése. A gyermek újból és újból át szeretné élni a bebújás-kibújás élményét, mellyel fejleszthetjük testének megismerését.
 • Ejtőernyő
  Az ejtőernyőt leginkább a csoportos játékokhoz tervezték és kiválóan alkalmas a gyerekek mozgáskészségének fejlesztésére. Ezek a játékok fejlesztik a csoportszellemet, a társas kapcsolatokat, izgalmasak és mozgalmasak. A gyermekek pszichomotoros fejlesztéséhez elengedhetetlen kellék. 
 • Egyensúlyozó kötél
  Kiválóan fejleszti a motorikus készségeket. Minél többet gyakorol rajta a gyermek, annál nagyobb biztonságban érzi magát. Ideális a motorikus készségek, az egyensúlyozás és az ugrások fejlesztéséhez.
 • Egyszemélyes billenő rácshinta
  Ez az eszköz segíti a gyerekek egyensúlyérzékének és koordinációs készségének fejlesztését, ugyanakkor remek szórakozást nyújt.
 • Rugós deszka
  Kiváló izomerősítő - fejleszti a törzs, a láb, a kéz izmait. Segíti a helyes testtartás kialakulását, az egyensúly érzékelését.
 • Testhenger (hordó)
  Kitűnő az egyensúlyérzék javításhoz, a térérzékeléshez.
 • Fizio Activity Roll
  Ez a sokoldalúan alkalmazható eszköz kiváló képességfejlesztő, főleg a nagy mozgásigényű gyermekeknek számára. Kitűnően erősíti a hátizmokat, egyéb testrészeiket, továbbá a rollban mozgó, guruló kis labdák felkeltik, és hosszú ideig ébren tartják a gyerekek figyelmét.

A foglalkozás időtartama 45 perc.

Foglalkozásvezető: Bartuschek Mónika mozgásterapeuta (06 20 361-2929)

 
< Előző   Következő >

Bejelentkeznél?

Az első alkalommal nálunk minden csoportos, nem terápiás célú foglalkozáson ingyenes a részvétel, tudtad?

Órarendünk részletesen tartalmazza a foglalkozások időpontját, melyekre előzetes bejelentkezés szükséges az adott foglalkozás vezetőjénél telefonon vagy levélben a Kapcsolat menüponton keresztül!