Kezdőlap arrow Foglalkozások arrow 10 év feletti kis- és nagykamaszoknak arrow Szülőtanácsadás serdülő korú gyermek neveléséhez
Szülőtanácsadás serdülő korú gyermek neveléséhez PDF Nyomtatás E-mail

Gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsadás szülőknek

Míg gyermekkorban a nehézségektől, tünetektől sokszor nem maga a gyermek, hanem környezete szenved, addig egy serdülő már egyedül – néha akár szülei tudta nélkül – is jelentkezhet, érdeklődhet a pszichológiai munka iránt.

Előfordulhat az is, hogy a serdülő nehézségét, tünetét elsősorban a környezete látja súlyosnak – a pszichológiai munkához azonban szükséges, hogy a serdülő is sajátjának érezze a problémát! Bár ilyenkor gyakran a szülő a „megrendelő”, együttesen kell eljutnunk odáig, hogy megtaláljuk a serdülő saját szükségleteit, pszichológiai munkára való igényét. Ennek hiányában a szülőnek ajánlom a szülőkonzultáció lehetőségét.

Akár egyedül, akár szülői közbenjárásra jelenik meg a serdülő, előzetesen egyeztetjük, hogy a szülővel együtt, vagy külön-külön kerítünk sort az első találkozásra.  

A serdülőkkel való munka során átalakul a szülő szerepe – az életkor függvényében egyre nagyobb szerephez jut a serdülő saját életéért, jólétéért vállalt felelőssége, tettei, lehetőségei. Bár a szülővel való kapcsolattartás nem olyan szoros, mint a gyermekek esetében, ha a szülő ezt igényli, feltétlenül a serdülővel együtt fogadom. A serdülővel folytatott pszichológiai munka során elhangzott bizalmas információt bizalmasan kezelem.

Előállhatnak olyan helyzetek, amikor a serdülő érdekei a szülő bevonását elengedhetetlenné teszik: ilyen a pszichotikus állapot kialakulása, a súlyos droghasználat, valamint a súlyos önkárosító viselkedés (például öngyilkossági veszély).

A leggyakoribb nehézségek serdülőkorban a következők:

  • Teljesítményromlás, teljesítménygátlás
  • Identitás-krízis, életvezetési nehézségek, önértékelési problémák
  • Hangulatzavarok
  • Szorongásos zavarok, pánik
  • Evészavarok
  • Szexualitással kapcsolatos problémák
  • Beilleszkedési, társas nehézségek
  • Családi konfliktusok
  • Önismeret, identitás alakulása
  • Pályaválasztási tanácsadás

A tanácsadás előzetes időpont-egyeztetés után történik, időtartam: 50 perc

Foglalkozásvezető: Andree Tünde, pszichológus (06 30 857 4958)

 
< Előző   Következő >

Bejelentkeznél?

Órarendünk részletesen tartalmazza a foglalkozások időpontját, melyekre előzetes bejelentkezés szükséges az adott foglalkozás vezetőjénél telefonon vagy levélben a Kapcsolat menüponton keresztül!